Finurlig

Menneskeføde og morgenmad

I vores familie har vi tidligere spist efter de retningslinjer, som Tor Nørretranders beskriver i bogen Menneskeføde. Og dét med stor succes.

Tor Nørretranders skrev bogen efter at have indset, at han var blevet lidt vel trind, og derfor satte sig for at undersøge, hvilken kost der – ud fra en videnskabelig betragtning – ville være mest fornuftig at spise, for at opnå et godt og varigt vægttab.

Menneskeføde er en inspirerende og velskrevet bog, som både indeholder en del fødevareteknisk information, men også fortæller historien bag menneskets kost. For eksempel om hvad det gjorde for menneskeheden, at vi gik fra at være samlere/jægere til agerbrugere, og (med en mere vestlig vinkel) om hvordan industrialiseringen betød, at vi begyndte at spise tre gange i døgnet, i stedet for når vi var sultne. Og om hvor ringe, den ellers så udbredte kostpyramide egentlig var. (Der er for nylig kommet en ny version af kostpyramiden, men det er en helt anden historie…).

Jeg kan anbefale bogen til alle, som interesserer sig for kost og sundhed.

Anyway … selvom vi stadig følger mange af TNs anbefalinger, vil jeg ikke gå så langt som til at sige, at vi følger bogen. For vi siger ikke nej tak til det, vi bliver budt, når vi spiser hos andre. Og vi spiser stadig processeret mad, omend i små mængder. Det er fx HELT SLUT med færdige saucer og kunstige sødemidler. Jeg kunne ikke drømme om at købe light saftevand eller sodavand. Men der ryger da skiveskåret pålæg i kurven, og mange af de asiatiske madvarer, vi køber, har en ingrediensfortegnelse så langt som et ondt år – og nej, det er ikke citrongræs og ingefær det hele.

Billedet stillet til rådighed af urtekram.dkTN kalder sin anbefalede måde at spise på, for Model Menneskeføde. Den betyder nej tak til fire ting: Stivelse, sukker, dyrefedt og juice. Dette hænger ikke så godt sammen med vores travle hverdag, for der er simpelthen ikke tid nok til at forberede den mængde grøntsager, der skal til for at erstatte ris, brød og pasta. Og så vilde er vi heller ikke med bønner. Så er det er jo fint, at der er en Model Måske, hvor man gerne må spise fuldkorns brød og -pasta, brune ris og nye kartofler. Sidstnævnte fordi de har et relativt lavt glykæmisk index ifht de ikke-nye (som jo ikke er direkte gamle) kartofler.

Det er flere år siden, der var hvide ris og alm. pasta i mine køkkenskabe, og de gange, hvor jeg har fået det serveret – enten som gæst eller når vi henter mad fra den lokale thai-biks og ikke gider koge brune ris inden – føler jeg, at jeg spiser vat eller pap. Ingen smag, intet bid.

Ifht brød, bager jeg jo selv rugbrød og dét af 100% fuldkorn. Vi spiser oftest rugbrød til morgenmad, men ind imellem bager jeg boller, og de bliver bare ikke helt gode, hvis der ikke er noget alm. hvedemel i. Fuldkornsmel har en meget lav hæveevne, så det bliver de fladeste og tungeste boller, der kommer ud af at have alt for meget fuldkornsmel i dejen.

 

Omelet til morgenmad

Men det var morgenmaden, jeg ville frem til.

For det meste spiser jeg morgenmad på jobbet i hverdagene. Jeg kan godt lide at møde tidligt, mellem 7 og 7.30, så jeg også kan gå tidligt og hente mine børn omkring 16. På kontoret spiser jeg en skål frugtsalat med A38 og havregryn.

I weekenderne står den ofte på omelet – som TN foreslår. Han anbefaler et morgenmåltid bestående af omelet, tørret skinke og salat med vinaigrette. Vi springer skinken og salaten over, og laver en dejlig omelet med grøntsager. Ofte med groftrevne courgetter eller champignons i de tyndeste skiver, man kan præstere. Andre gange med rød peber og ditto løg. Eller med spinat og hvidløg.

Omelet mætter godt og længe. Det er faktisk helt utroligt, at man kan klare sig i 3-4 timer på 1 æg, lidt grønt og en skive rugbrød.

 

Grundopskrift

  • 1 æg pr næse
  • 1 spsk koldt vand pr æg
  • 1/2-1 dl grønt pr æg, afh. af type
  • Raspolie til stegning
  • Salt & peber

 

Sådan gør du

Rør æg og vand let sammen i en skål. Man skal ikke – som ved scramble eggs – ‘beat the fuck out of the eggs’, men vende massen let med en gaffel.

Bland Dagens Grøntsag i æggemassen.

Varm olien op på en pande. Hæld æggemassen på og rør hurtigt lidt i massen, så noget af olien kommer op i æggemassen. Steg omeletten ved jævn varme, til æggemassen er stivnet. Vend da halvdelen af omeletten over sig selv, så du får en smuk, gylden halvmåne. Drys med salt & peber og server med det vuns.

 


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *