Sokker i tyndt garn

Sokker i tyndt garn

 
 
Det er et stort arbejde at strikke sokker, og det kan derfor godt betale sig at strikke af rigtigt strømpegarn med min 75% uld og med tynde strømpepinde nr.2½-3. Jo tættere sokkerne er, dvs jo tyndere pinde der strikkes med, jo længere holder de.

 

Garnforbrug

Til et par sokker fra str. 2 år til 8 år bruges et nøgle, og fra str. 10 år og op til voksenstørrelser bruges to nøgler strømpegarn.

 

Tegn en sok

Hvis man strikker sokker til andre, er det en god idé at tegne omridset af en sok, der har den rette størrelse. Så har man tegningen at måle på.

 

Så mange masker slås op til skaftet

Alt efter strikkefastheden slås flere eller færre masker op til skaftet. I skemaet finder du, hvor mange masker, du skal slå op til den størrelse, som du skal strikke. Strik en lille prøve for at se, om din strikkefasthed passer.

 

Strikkefasthed 32 m = 10 cm på pind nr. 2½

Str. 2 år 40 m
Str. 4 år 44 m
Str. 6 år 48 m
Str. 8 år 52 m
Str. 10 år 56 m
Str. 12 år 60 m
Str. Dame 64 m
Str. Lille herre 68 m
Str. Stor herre 72 m

 

Sådan gør du

Skaftet

Maskerne slås op og fordeles ligeligt på 4 pinde. Strik rundt, 1 ret, 1 vrang eller 2 ret, 2 vrang til skaftet har den rette længde. Strik to omgange ret inden du begynder på hælen.

 

Hælen

Hælen strikkes over halvdelen af omgangens masker. Tråden ved omgangens begyndelse skal sidde midt på hælen, så der strikkes hæl over maskerne på 4. og 1. pind. Sæt maskerne over på samme pind og strik frem og tilbage i glat, ret på retten og vrang på vrangen. For at maskerne senere kan samles let op, strikkes der lænkekant.

Lænkekant vil sige, at den første maske på en retpind tages løst af med garnet bagved pindene, og den første maske på en vrangpind tages løst af med garnet foran pindene.

Der strikkes lige så mange pinde på hælen, som der er masker på pinden minus 2 m. Dvs ved en damesok = 32 m på hælpinden og der strikkes 30 pinde hæl. Der sluttes altid med vrangpind.

 

Indtagning til hælekile

Strik 1 maske hen over midten af pinden, strik 1 overtrukket indtagning (=tag 1 maske løst af med garnet bag arbejdet, strik næste maske ret, træk den løse maske over den strikkede), derefter 1 ret. Vend arbejdet, så du nu har det fra vrangsiden. Tag den første m løst af med garnet foran arbejdet, strik 3 vrangm 2 vrang sammen, 1 vrang. Vend, *tag første m løst af med garnet bag maskerne, strik hen til 1 maske før det lille hul ved sidste vending, 1 overtrukket indtagning, 1 ret. Vend, tag første maske løst af med garnet foran maskerne, strik vrang hen til hullet fra sidste vending, 2 vrang sammen, 1 vrang, vend. Gentag fra * til alle maskerne i begge sider er brugt.

Efter sidste indtagning på hælen, samles masker op langs kanten på hælen (føromtalte lænkemasker), der samles 1 m op pr lænke.

Nu strikkes videre over alle masker – både fra vristen og hælen. Omgangen skal begynde midt på hælen, og for at undgå små huller, strikkes de opsamlede masker drejet ret på den første omgang.

 

Foden

For at få det samme maskeantal, som der blev slået op til skaftet, skal der tages nogle masker ind, og disse indtagninger skal strikkes på hver side af hælen. Strik først 2 omgange lige op. På næste omgang strikkes 2 m ret sammen FØR maskerne på vristen strikkes, og 1 overtrukket indtagning EFTER maskerne på vristen er strikket.

Disse indtagninger strikkes på hver 3. omgang. Det er hele tiden de opsamlede masker på hælen, der tages ind, og indtagningen strikkes over de nærmeste 2 m, der støder op til vristen.

Når der igen er samme maskeantal, som der blev slået op, fortsættes lige op til slutningen af lilletåen. Her begynder indtagningen til afslutningen/tåen.

 

Tåen

(stjernelukning)

Maskerne fordeles, så der er lige mange masker på hver af de 4 pinde. Omgangen skal begynde under foden. Over hver af de 4 pinde på omgangen strikkes 1 ret 2 ret sammen, strik hen til de sidste 3 m på pinden, strik 1 overtrukket indtagning, 1 ret. Der bliver således taget 8 m ind pr. omgang.

Disse indtagninger foretages på hver 3. omgang tre gange. Derefter på hver 2. omgang 2 gange, og til sidst på hver omgang, til der er 4 m tilbage på hver pind, dvs. 16 m på hele omgangen. På næste omgang strikkes 2 m ret sammen, hvilket giver 8 m på hele omgangen. Klip garnet over og træk det gennem de 8 m. Dette gøres gennem 1 m ad gangen, og hver gang trækkes i den følgende maske, således at hele spidsen strammes sammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *