Fars laks

Dagen før min far døde, havde vi noget tid sammen, hvor vi talte sammen om store og små ting. Minder, vigtige beskeder. Og så var det at min søster sagde, “Vi skal også have din opskrift på gravad laks!”. Og så dikterede han den og jeg skrev ned på telefonen. 

Min fars gravad laks har været en fast bestanddel på julebordet i mange år. Og nu håber jeg, at jeg kan føre traditionen videre. Og den gode opskrift. Som jeg deler her, for det ER altså verdens bedste, gravad laks. Prøv selv.

Du skal bruge:

 • 1 fersk lakseside
 • 2 spsk salt
 • 2 spsk sukker
 • 1/2 spsk sennepsfrø
 • 3 tsk fennikelfrø
 • 5 peberkorn
 • 2 bdt frisk dild eller 1 glas tørret dild

Sådan gør du:

 • Tjek laksen for små ben 
 • Skær den over i to dele
 • Drys kødsiden med en blanding af salt og sukker
 • Stød sennepsfrø, fennikelfrø og peberkorn sammen i en morter og drys over laksekødet. Derefter drysses dilden på.
 • Læg de to sider sammen, kød mod kød. Læg dem i et lavt fad, dæk med køkkenfilm og stil noget tungt ovenpå – fx et skærebræt med et fad ovenpå med nogle sten i. 
 • Stil fadet på køl i ca 3 dage. Vend laksen 2-3 gange undervejs og hæld den afløbne væske over laksen.
 • På dagen, hvor det skal serveres: Skrab krydderblandingen af og drys med frisk dild.
 • Skær ud i tynde skiver og server med rævesauce. Den opskrift kommer på senere – når jeg har lavet den første gang. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *